De Friese Roze Kast

Datum en tijd Gehele maand maart tijdens openingstijden bibliotheek
Locatie Bibliotheek, Fuormanderij 3, 9254 GS Hurdegaryp
Entree Toegang gratis
Meer informatie www.sbmf.nl / www.ihlia.nl
De Roze Kast is een kast gevuld met romans, informatieve boeken en films met een lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender thema. Het Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief (IHLIA) heeft deze kast ontwikkeld om boeken met lhbt-onderwerpen zichtbaar te maken voor iedereen, dus ook voor geïnteresseerden buiten de doelgroep. Het materiaal kan door iedereen geleend worden.
Al meer dan 30 jaar is het IHLIA de vraagbaak en het historisch geweten van homo/lesbisch, biseksueel en transgender Nederland. De instelling werkt vanuit haar vestiging in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam (OBA) en heeft ook samen met de OBA de Roze Kast ontwikkeld. Dit omdat in bibliotheken lhbt-boeken en films, als ze al aanwezig zijn, vaak niet makkelijk vindbaar en zichtbaar zijn. Inmiddels is er al een flink aantal Roze Kasten te vinden in bibliotheken in heel Nederland o.a. Amsterdam, Deventer, Groningen en Rotterdam.
De Friese Roze Kast circuleert in Fryslân en staat tot 1 april in bibliotheek Hurdegaryp.

Expositie Eltsenien.frl

Datum en tijd Vrijdag 6 t/m zondag 15 maart, doorlopend
Locatie Studio Jagersma, Voorstreek 37, 8911 JJ Leeuwarden
Entree Gratis
Meer informatie www.eltsenien.frl / www.naaimachines.frl
Een nare bijkomstigheid in het toch al vreselijke proces van een chemokuur, is het verliezen van je haar. Eltsenien wil vrouwen die 'even geen haar hebben' daarmee helpen door het maken van hoofdbedekkingen voor vrouwen die chemotherapie ondergaan.
Anneke Langenberg begon in 1990 al met hoeden maken. In de afgelopen 25 jaar heeft ze een lange lijst aan projecten en exposities opgebouwd en in 2004 kwam het verzoek om een hoofdbedekking te maken voor iemand die kaal was. In 2006 werd de eerste show 'Voor Als Je Even Geen Haar Hebt' gepresenteerd. In 2009 ontstond de naam Eltsenien met als doelstelling vrouwen die het nú nodig hebben te verwennen met mooie dingen tegen echte verwenprijsjes.
Momenteel wordt op internet de nieuwe domeinextensie puntFRL geïntroduceerd. (Friese) merken, overheden, bedrijven en inwoners kunnen kiezen voor een nieuwe domeinnaam die eindigt op .frl in plaats van .nl. Een Friese plek op internet voor iedereen die actief is op de Friese markt, specifiek Friese doelgroepen wil aanspreken en/of de wereld wil laten zien wat Fryslân te bieden heeft. Eltsenien koos ook voor .frl omdat een mooi Fries woord als eltsenien ook een Friese domeinextensie hoort te hebben.
Uit de vele aanmeldingen voor de nieuwe extensie zijn 100 pioniers geselecteerd, die de nieuwe Friese domeinnaam op de kaart gaan zetten. Eltsenien werd ook gekozen als pionier, omdat de domeinnaam en de activiteiten met Fryslân te maken hebben. Dit resulteerde in een collectie .frl-hoeden, die tijdens de Vrouwenweek te zien is in de etalage van Studio Jagersma, ook een van de pioniers voor .frl. Eltsenien is er trots op pionier voor .frl te mogen zijn!

De Parfumerie

Datum en tijd Zaterdag 7 t/m 15 maart, op dinsdag t/m vrijdag van 11.30-12.30 uur en 14.00-15.00 uur en op zaterdag en zondag van 14.00-15.00 uur
Locatie Museum Het Hannemahuis, Voorstraat 56, 8861 BM Harlingen
Entree Volwassenen € 6,- / 4 tot 18 jaar € 3,50
Meer informatie en aanmelding 0517-413658 / / www.hannemahuis.nl
Het is wetenschappelijk bewezen dat vrouwen over een sterker geurzintuig beschikken dan mannen. Geuren spelen een belangrijke rol in ons leven en dit gaan we ervaren in 'De Parfumerie van het Harlinger Verleden'. Door middel van allerlei lekkere en vieze geuren komen herinneringen aan vroeger weer tot leven. De combinatie van geuren, foto's en objecten roepen beelden op die we al lang vergeten waren. Vervolgens gaan we onze favoriete geuren gebruiken om een geurzakje of pomander (geurbol) te maken.
Er kunnen maximaal 10 personen per keer deelnemen. Graag 2 dagen van tevoren aanmelden.

Koot Art Fairtrade

Datum en tijd Zaterdag 7, donderdag 12 , vrijdag 13 en zaterdag 14 maart van 12.00-17.00 uur
Locatie Koot Art, Blokhuispoort Cel B0.04, Blokhuisplein 40, 8911 LJ Leeuwarden
Entree Gratis
Meer informatie 06-10257215 / www.kootart.nl
Koot Art verkoopt Fairtrade kunst en cadeaus tegen betaalbare prijzen. Het werk heeft een goede kwaliteit, is origineel en handgemaakt. De cadeaus zijn ingekocht bij Fairtrade groothandelaren. Deze organisaties voldoen aan de uitgangspunten die opgesteld zijn door de World Fair Trade Organisation. De centrale missie van WFTO is: De levensomstandigheden en ontwikkelingsmogelijkheden van achtergestelde producenten verbeteren door eerlijke handelsorganisaties te laten samenwerken en te ondersteunen, en door op te komen voor een rechtvaardiger wereldhandel. Een van de kernprincipes is gendergelijkheid, zodat vrouwenwerk naar behoren gewaardeerd en beloond wordt. Vrouwen worden altijd betaald voor hun aandeel aan het productieproces en hun organisaties worden ondersteund. Mede hierdoor zijn veel vrouwen in staat om in hun eigen onderhoud te voorzien.
Tijdens de Vrouwenweek geeft Koot Art 10% korting op alle Fairtrade cadeaus. Klik hier voor de kortingsbon.

Expositie 'Literaire Vrouwen Verbeeld'

Datum en tijd Zaterdag 7 maart t/m woensdag 1 april, donderdags van 14.00-19.00 uur, vrijdags en zaterdags van 14.00-17.00 uur, overige dagen op afspraak
Locatie GBV Kunst&Concertzaal, Van Sminiaweg 70, 9064 KE Aldtsjerk
Entree Toegang gratis
Meer informatie 058-2561176 / / www.gbv-artgallery.nl
Beeldende kunst geïnspireerd op schrijfsters, hun werk en vrouwfiguren in literaire werken, waaronder toneel. De kunstenaars zijn afkomstig uit heel Nederland. Er is werk te zien van Gerdie de Jong - animatie; Mirjana Blazevic-Lesic - geënsceneerde fotografie; Adriana Nichting - keramiek en poëzie; Aukje Reitsma - grafische unica; Gerhild van Rooij - fotografie; Nadjzejda van Ittersum - keramiek, o.a. tsarina's en Xandrien Thiel - object en schilderij in gemengde techniek over Vasalis. Verder diverse dichtbundels.
Elke dinsdag van 18.45-20.15 uur, woensdag van 10.30-11.00 uur en donderdag t/m zaterdag van 14.00-17.00 uur presenteert GBV exclusief 'Gedicht over Delen' van Hester Knibbe onder het genot van Fairtrade koffie, thee of cacao. Hester Knibbe won onlangs de VSB Poëzieprijs, de prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar.