• Zondag 8 maart 2015

  • Workshop 'Ontmoet een van je Krachtdieren met Soulcollage®', Life Creations, Leeuwarden
  • Expositie 'Krachtig is Prachtig', Galerie Van Henken, Leeuwarden
  • Stadswandeling 'Sporen van Mata Hari', Historisch Centrum, Leeuwarden
  • Moeder Dochter Vrouwenmiddag, Jongerencentrum MIX, Wolvega
  • Vrouwen in de Kunst, Dorpskerk Huizum, Leeuwarden
  • Film, Filmhuis Kollum
  • Film en AmnesTea, Fries Museum / Slieker Film, Leeuwarden

Workshop 'Ontmoet een van je krachtdieren met SoulCollage®'


Datum en tijd Zondag 8 maart van 13.00 tot 16.00 uur
Locatie Life Creations, Emmakade 59, 8921 AG Leeuwarden
Entree € 25,- bij aanmelding en betaling voor 25 februari, daarna € 35,-
Meer informatie en aanmelding www.life-creations.nl
Op elke chakra (energiepunt) in je lichaam kun je een krachtdier vinden die je kan begeleiden op je pad. Het is een metgezel die je veel informatie en inzichten kan geven, juist omdat hij zich bevindt in een van je chakra's.
Tijdens deze middag vertelt begeleidster Lucy Schaaphok meer over de chakra's en doen we een geleide meditatie waarin jij een krachtdier op een chakra gaat ontmoeten. Daarna is er de gelegenheid om SoulCollage® kaarten te maken en laten we het dier vanuit de kaart spreken. Ben jij nieuwsgierig naar welk dier je iets te vertellen heeft? Welk dier een tijdje als gids met je meeloopt? Kom dan naar deze workshop.

Expositie 'Krachtig is Prachtig'


Datum en tijd Zondag 8 maart van 13.00 tot 17.00 uur
Locatie Galerie Van Henken, Westerkade 7, 8911 BD Leeuwarden
Entree Toegang gratis
Galerie Van Henken organiseert in het kader van Internationale Vrouwendag de expositie 'Krachtig is Prachtig' in de gezellige galerie aan de Westerkade. Deelnemende exposanten zijn:
Ank van Westerlaak, sieraden en etsen gemaakt vanuit 'verwondering';
Jan Ketelaar, indringende portretten van krachtige vrouwen;
Monique Buising, bijzondere schilderijen en objecten;
Henk Dillerop, poëtische foto's uit de serie 'Mijn reisgenote'.
Met onverwachte voordrachten van de ijzersterke dichteres Marrit Jellema.

Stadswandeling 'Sporen van Mata Hari'


Datum en tijd Zondag 8 maart vanaf 14.00 uur
Locatie Startpunt Historisch Centrum Leeuwarden, Groeneweg 1, 8911 EH Leeuwarden
Deelname € 2,- per persoon
Meer informatie en aanmelding www.historischcentrumleeuwarden.nl
Stadswandeling door Leeuwarden onder leiding van een gids. De tocht voert langs plekken die een rol speelden in het leven van Mata Hari. Iedereen is welkom om mee te wandelen. Graag vooraf aanmelden.
Mata Hari komt ook voor in de Wandelgids 'Sporen van Vermaarde Vrouwen' (Jan Faber, Geart de Vries en Klaas Zandberg, Leeuwarden 2011). Dit boekje neemt de wandelaars mee langs 45 plekken in de binnenstad waar beroemde en beruchte Leeuwarder vrouwen hebben gewoond, dan wel hun sporen hebben nagelaten. Tijdens de gehele Vrouwenweek is deze wandelgids in het Historisch Centrum Leeuwarden verkrijgbaar voor € 5,- i.p.v. € 7,50.

Moeder Dochter Vrouwenmiddag


Datum en tijd Zondag 8 maart om 14.30 uur, deur open vanaf 14.00 uur
Locatie Jongerencentrum MIX, Tjerk Hiddesstraat 1, 8471 BW Wolvega
Entree Toegang gratis
Meer informatie www.mixwolvega.nl / www.likeyoga.nl
Timpaan Welzijn en Like Yoga organiseren een vrouwenmiddag voor moeders en dochters. Alle meiden mogen hun moeder meenemen naar Jongerencentrum MIX om met elkaar de Internationale Vrouwendag te vieren. Er is van alles te zien en te doen. Programma:
14.30 uur Modeshow Kledingbank 't Winkel;
15.00 uur Moeder-Dochter Bingo, met leuke prijzen, bingokaartje voor € 0,50;
16.15 uur Workshop Moeder-Dochter Yoga door Like Yoga.

Vrouwen in de Kunst


Datum en tijd Zondag 8 maart vanaf 15.00 uur
Locatie Dorpskerk Huizum, Huizum-Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree € 10,00.
Meer informatie www.bond-van-zangkoren-friesland.nl
Wat is de overeenkomst tussen Hildegard von Bingen, Mayken Verhulst, Judith Leyster, Marie Sibille Merian, Betje Wolff, Camille Claudel, Fanny Mendelssohn, Clara Wieck, Paula Modersohn-Becker, Käthe Kollwittz, Charley Toorop en Niki de Saint Phalle? Het zijn Europese vrouwelijke kunstenaars, geboren ergens tussen 1000 en 1930: schrijvers, componisten, pianisten, beeldend kunstenaars, schilders of beeldhouwers.
Vergeleken met mannelijke kunstenaars zijn vrouwen vaak minder bekend of zijn zelfs helemaal onbekend gebleven, terwijl het werk van even grote waarde was en nog steeds is. De reden daarvoor is vaak heel simpel. Vrouwen konden volgens het patriarchale denken geen Kunst maken en vervolgens mochten ze geen Kunst maken. Nu weten we wel anders! Vrouwen maken net als mannen kunst, en worden toegelaten op de academies. Op 8 maart staat de Vrouw als Kunstenaar en de Vrouw in de Kunst centraal. Programma:
- Het vrouwenkoor 'Musica Maria' zingt liederen, die vrijwel allemaal Maria als thema hebben. Onder leiding van Piet Vessies en met begeleiding van Oeds Wijnsma. De naam Maria staat voor 'vrouw aller vrouwen': dochter, moeder, grootmoeder. Het symbool voor liefde, verbondenheid, zorgzaamheid en verdraagzaamheid; maar ook voor schoonheid, moed, kracht en wijsheid.
- De jonge dichteressen Anne van der Werf, Jessica Hodel en Rianne Thijssen dragen voor uit eigen werk. De poëzie zal afgewisseld worden met koormuziek.
- In de kerk hangen kunstzinnige foto's van Ditty Hopman en prachtige mandala's van Fransien de Vries. Voor en na het programma en tijdens de pauze kan het werk van Ditty en Fransien bewonderd worden.

Film

Datum en tijd Zondag 8 maart om 15.00 uur
Locatie Filmhuis, Oostenburgstraat 2, 9291 EM Kollum
Entree € 5,-
Meer informatie www.filmhuiskollum.nl
Reserveren 0511-452282 (dringend aanbevolen, dag en nacht)
Op Internationale Vrouwendag vertoont Filmhuis Kollum een extra film op zondagmiddag. De opbrengst van deze film is bestemd voor de KWF Kankerbestrijding. Iedereen wordt ontvangen met een kopje thee en wat lekkers.
De film 'Brozer' (Nederland 2015, regie Mijke de Jong) gaat over vier zussen. Eén van hen, Muis, weet dat ze binnenkort dood gaat vanwege kanker. Het uitgangspunt van de film is de ziekte van Muis, gespeeld door Leonoor Pauw. Leonoor heeft zelf uitgezaaide borstkanker en wil op deze manier een unieke kijk geven in het proces wat kanker met je doet. Als Muis hoort dat ze ongeneeslijk ziek is, krijgt voor haar het leven een totaal andere betekenis. Op haar weg naar het onbekende brengt ze regelmatig de zondagen door met haar zussen.
Snoeihard, met gevoel voor humor, boos, angstig en met liefde zoeken zij elkaar op tot de dood hen scheidt. De film verbeeldt de pogingen van de vier zussen om met dit verdriet om te gaan om zo grip te krijgen op de vergankelijkheid.
Brozer heeft geen script; alles wordt geïmproviseerd. Het is een speelfilm waarin een keer in de vijf weken wordt gespeeld om het leven en het verloop van de ziekte van Muis/Leonoor goed weer te kunnen geven. Hoe de film zou aflopen is daarom ook heel lang een raadsel geweest. Leonoor is 21 mei 2013 overleden.
Een bijzondere speelfilm over de veerkracht van de mens, liefde en de confrontatie met het onvermijdelijke, waarbij de makers voor en achter de camera worden geconfronteerd met de grenzen van fictie.
'Brozer' was winnaar van de Publieksprijs op het laatste Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden.

Film en AmnesTea

Datum en tijd Zondag 8 maart vanaf 15.30 uur
Locatie Fries Museum / Slieker Film, Wilhelminaplein 92, 8911 BS Leeuwarden
Entree Toegang gratis, graag reserveren voor de film via 058-2050320 tijdens de openingstijden van de kassa van Slieker Film
Meer informatie www.amnestyleeuwarden.nl / www.sliekerfilm.nl
Amnesty Leeuwarden organiseert de eerste Friese AmnesTea, een informatieve quiz over mensenrechten onder het genot van thee en wat lekkers. Een gezellige tea voor alle vrouwen en geïnteresseerde mannen, met een speels karakter. We testen de kennis van vrouwen- en mensenrechten met een tea-quiz. Slieker Film (voorheen Filmhuis Leeuwarden) stelt twee vrijkaarten voor een film naar keuze beschikbaar als prijs.
Aansluitend vertoont Slieker de gratis Movie that Matter 'Rafea: Solar Mama'; een fascinerend portret over de kracht van onderwijs tegen de macht van traditionele structuren. De Bedoeïen Rafea leeft in een conservatieve gemeenschap op de grens van Jordanië en Irak. Ze krijgt de kans opgeleid te worden tot solar engineer. Ze wil haar kinderen een betere toekomst geven en het hele dorp van zonne-energie voorzien. Maar haar man en de gemeenschap zijn tegen. Het stelt Rafea voor een onmogelijk dilemma: gaan en de kinderen nooit meer zien, of blijven zonder uitzicht op een beter leven. Rafea: Solar Mama is een Arabisch gesproken film met Engelse ondertiteling. Deze film won in 2012 de publieksprijs van Oxfam Novib op het documentairefestival IDFA.