• Zaterdag 7 maart 2015

  • Opening Expositie 'Literaire Vrouwen Verbeeld', GBV Kunst&Concertzaal, Aldtsjerk
  • Vrouwendagviering 'Hart voor de Vrouw', Cultureel Centrum De Klameare, Workum
  • Feestavond voor Vrouwen, Vluchtelingenwerk, Dokkum
  • Intercultureel Vrouwenfeest, VrouwenCentrum Full House, Sneek
  • Vrouwenfeest, Wijkcentrum De As, Heerenveen
  • Cabaret 'Yora Rienstra drukt haar Snor', Cultureel Centrum De Klameare, Workum

Opening Expositie 'Literaire Vrouwen Verbeeld'

Datum en tijd Zaterdag 7 maart vanaf 14.00 uur, zaal open om 13.45 uur
Locatie GBV Kunst&Concertzaal, Van Sminiaweg 70, 9064 KE Aldtsjerk
Entree Toegang gratis
Meer informatie / (Wereldvrouwen) / www.gbv-artgallery.nl
Opening van de groepstentoonstelling 'Literaire Vrouwen Verbeeld'.
14.00-14.15 uur: Feestelijke ontvangst met Fairtrade koffie, thee, cacao en verhalen over 'Wereldvrouwen: Verantwoordelijke Vrouwen'. Jacqueline Schippers-ter Wee, vice-voorzitter Wereldwinkel 'De Oare Wrâld' in Burgum, vertelt verhalen van Fairtrade vrouwen.
Deze vrouwen zijn verantwoordelijke vrouwen, die hun kinderen een betere toekomst willen bieden dan zij zelf hebben gekregen. Ze werken mee aan eerlijke handel, dat geeft ze een vast inkomen en vaak ook subsidies waarvan de dorpen waarin ze wonen profiteren door o.a. het oprichten van scholen, ziekenhuizen en het aanleggen van sanitaire voorzieningen. Samen met hun kinderen kunnen zij zich vol vertrouwen richten op de toekomst.
Vanaf 14.30 uur: Vernissage expositie 'Literaire Vrouwen Verbeeld' met poëzie en klankspel. Nieuwe poëzie van en door dichters Adriana Nichting en Mieke C. Vermeulen e.a. wordt omlijst door keramisch klankspel van Sytske Feitsma, met tot slot een gedicht van Hester Knibbe, winnaar VSB Poëzieprijs 2015.
Adriana Nichting is Neerlandica, voordrachtskunstenaar en beeldend kunstenaar. Zij draagt 5 nieuwe gedichten voor en poëzie uit eerdere dichtbundels die zij in eigen beheer uitgaf. Adriana exposeert haar werk ruim twintig jaar in GBV Aldtsjerk en gaf hier meerdere literaire optredens. Haar gedichten zijn opgenomen in diverse GBV uitgaves.
Mieke C. Vermeulen is beeldend kunstenaar en docent bij de School der Poëzie. Zij draagt voor het eerst voor in GBV. Ze brengt nieuwe gedichten en poëzie uit haar bundel 'De zee niet gezien vandaag', in 2012 uitgegeven bij De Witte Uitgeverij.
Sytske Feitsma is beeldend kunstenaar en exposeert al bijna twintig jaar haar werk in GBV. Zij maakte het tegeltableau naast de voordeur van de galerie. Ze trad hier op met Trio Desnoots, voorheen Trio Swing Low, en speelt nu op keramische klankvormen met grafische motieven. Ze omlijst zo de voordracht van gedichten. In de expositie staan keramieken penhouders van haar hand.

Vrouwendagviering 'Hart voor de Vrouw'

Datum en tijd Zaterdag 7 maart vanaf 15.00 uur
Locatie Cultureel Centrum De Klameare, Skil 6a, 8711 CN Workum
Entree € 7,50
Meer informatie 0515-541619 / info / www.klameare.nl
Feestelijke Vrouwendagviering met een uitgebreid programma, georganiseerd in samenwerking met De Klameare en Vrouwen van Nu afdeling Workum. Er zijn 6 workshops van steeds 20 minuten:
- Coach je kind - Sytske Pruiksma, kindercoach;
- Muziek en zang - Jannie Brandsma, zangpedagoge;
- Opruimcoaching - Marrytje Flapper, opruimcoach;
- Maak je eigen Power Food - Roely Fopma, voedingsspecialist;
- Autoband wisselen - Garage Siemonsma;
- Vrouwenhistorie met een ontspannen bingo - Lenie de Jong.
Bij binnenkomst krijgt iedere bezoeker een kaart met een looproute en tijden, zodat iedereen alle workshops kan volgen. Daarnaast zijn er ook doorlopende activiteiten:
- Versier (een hart voor) je buurvrouw;
- Glitter en bling op je nagels met Hilde Atsma, een echte nailstylist;
- Ruil een kledingstuk: Neem zelf een kledingstuk mee en ruil het voor een ander.

Aan het einde van het programma om 19:30 uur is er vers gemaakte soep met broodjes (voor eigen rekening), met name voor degenen die aansluitend de cabaretvoorstelling 'Yora Rienstra drukt haar snor' in De Klameare bezoeken. Deelnemers aan de Vrouwendag krijgen korting voor deze avondvoorstelling en betalen € 7,50 entree i.p.v. € 15,-. Kijk onderaan deze pagina voor meer informatie over deze voorstelling.

Feestavond voor Vrouwen


Datum en tijd Zaterdag 7 maart van 17.00 tot 21.00 uur
Locatie Vluchtelingenwerk, Energieweg 34, Dokkum
Entree Toegang gratis
Meer informatie 0519-292102
Vluchtelingenwerk Noord Nederland en de Werkgroep Vrouwen Intercultureel Dongeradeel organiseren samen een feestelijke avond voor vrouwen. De beide organisaties heten iedereen eerst van harte welkom. Vervolgens wordt het culturele kookboekje van de Vrouwengroep van Vluchtelingenwerk gepresenteerd. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan een vrouw die belangrijk is voor de gemeente Dongeradeel. Er is gelegenheid een aantal recepten te proeven én het kookboekje te kopen.
In de leslokalen kun je o.a. je naam in het Arabisch leren schrijven, een hennabloem op je hand laten schilderen, een kijkje nemen in de Afghaanse cultuur en tradities of een intercultureel ganzenbordspel spelen om zo over elkaars feesten en gebruiken te leren. De Internationale Volksdansgroep Pajdusko is aanwezig. Ze laten graag een aantal dansen zien uit verschillende landen. Wie wil kan meedansen met een aantal niet al te moeilijke dansen. Bespeel je een instrument neem dat dan mee, wie weet wat voor moois er kan ontstaan. Met elkaar gaan we er een mooi feest van maken. Alle vrouwen zijn welkom!

Intercultureel Vrouwenfeest

Datum en tijd Zaterdag 7 maart van 19.30 tot 22.30 uur
Locatie VrouwenCentrum Full House, Poort 20, Oude Koemarkt 20, 8601 EK Sneek
Entree € 2,- / voor kinderen vanaf 4 jaar € 1,-
Meer informatie www.vcfullhouse.nl
VrouwenCentrum Full House organiseert een Intercultureel Vrouwenfeest met als gastland Somalië. Gastvrouwen Kensi, Asho, Su'aad, Ilham en Khadra heten iedereen welkom. Zij vertellen over hun land aan de hand van filmpjes en gebruiksvoorwerpen uit Somalië. En ze nemen Somalische traktaties mee.
Een feestelijke avond met traditionele kleding, hapjes en dansfeest voor vrouwen uit alle culturen. Neem je favoriete muziek mee! Er is kinderopvang voor kinderen tot 12 jaar.

Vrouwenfeest

Datum en tijd Zaterdag 7 maart van 19.30 tot 23.00 uur
Locatie Wijkcentrum De As, Weegbree 72, Heerenveen
Entree € 3,-
Meer informatie 06-41743265 / www.facebook.com/KleurrijkVrouwenwerk
Kleurrijk Vrouwenwerk Heerenveen organiseert weer een gezellig Vrouwenfeest voor alle vrouwen en meisjes vanaf 10 jaar. Met dit jaar als speciale gast DJ Arzu, die er een spetterend feest van gaat maken.

Cabaret 'Yora Rienstra drukt haar Snor'

Datum en tijd Zaterdag 7 maart vanaf 20.15 uur
Locatie Cultureel Centrum De Klameare, Skil 6a, 8711 CN Workum
Entree € 15,- / donateurs € 12,50 / tot 18 jaar € 10,- / bezoekers van de Vrouwendagviering die 's middags plaatsvindt in De Klameare betalen € 7,50
Meer informatie en reserveren www.nutworkum.nl
Yora Riemstra komt met haar derde avondvullende theatervoorstelling! Droogkomische liedjes, ijzersterke mimiek, oorspronkelijke gedachtenspinsels en natuurlijk dat elastieken lijf. Met een klein kindje thuis en een echtgenote die te kampen heeft met hormonale schommelingen, heeft Yora inmiddels behoorlijk wat begrip gekregen voor de man die richting de keuken roept "Ben even sigaretten halen!". En niet meer terugkomt. Maar ja, ze rookt niet. In 'Drukt haar Snor' begeeft Yora zich in een gebied wat nog niet in kaart is gebracht. Waar geen reisgids van bestaat. Yora is een pionier en neemt je mee op een ontdekkingstocht waar ze zichzelf en vreemde nieuwe soorten tegenkomt. Met rake typeringen en scherpe observaties neemt ze zichzelf en haar nieuwe omgeving onder de loep. Soms pijnlijk, maar tegelijkertijd hilarisch.