Yoga voor Vrouwen

Datum en tijd Woensdag 11 maart van 09.00 tot 10.30 uur
Locatie GBV Kunst&Concertzaal, Van Sminiaweg 70, 9064 KE Aldtsjerk
Entree € 5,- inclusief thee.
Meer informatie en aanmelding www.gbv-artgallery.nl
Yoga integreren in je dagelijks leven is hét thema van yogalessen van Gerhild van Rooij. Zij verdiepte zich vanaf haar jeugd in diverse vormen van yoga en is opgeleid door Indiase yogi's. Zij voltooide diverse meerjarige yoga-opleidingen in Nederland en werd docent aan een van de Raja-yoga opleidingen in Amsterdam. Na verdieping in voetreflexiologie, Reiki, ayurveda en massagetechnieken, waaronder acupressuur, geeft zij nu 30 jaar yogales in de Trynwâlden. Eerder gaf ze gastlessen in Nederland, India, Duitsland en de VS, onder meer in yoga als blessurepreventie; yoga voor sporters, theaterspelers of musici; moeder en kind yoga;zwangerschapsyoga; yoga voor kinderen met astma of ADHD; yoga voor ouderen, mensen in de rolstoel of met uiteenlopende handicaps; en les aan directieleden van bedrijven.
Thema's van deze kennismakingsles zijn nek, schouders en hoofd. U krijgt tips hoe u yoga kunt toepassen bij zitten, staan, lopen, ontspannen en werken.

Lezing 'Helpen bij Verlies en Verdriet'

Datum en tijd Woensdag 11 maart van 19.30 tot 21.30 uur
Locatie Bonifatiuskerk, Bonifatiusplein 20, 8911 JT Leeuwarden
Entree € 4,- inclusief koffie/thee
Meer informatie en aanmelding 058-2120984 / /
Een avond met Manou Keirse, Emeritus hoogleraar Faculteit Geneeskunde KU Leuven.Verdriet en verlies staan steeds om de hoek in ieders leven. Iedereen weet dat verlies tot het leven behoort en toch bereiden weinig mensen zich hierop voor. Zowel de rouwenden als de omgeving stellen zich allerlei vragen: "Is het normaal dat ik mij na maanden nog zo verdrietig voel? Zal ik nog ooit opnieuw kunnen genieten van het leven? Hoe komt het dat ik mij zo moeilijk kan concentreren, dat ik steeds weer allerlei dingen vergeet, dat ik me zo moe voel ook al heb ik bijna niets gedaan? Is het normaal dat ik na drie jaar nog steeds momenten ken waarop ik zo verdrietig ben en hem zo sterk kan missen? Kunnen kinderen van drie jaar reeds de dood van hun opa begrijpen? Is het niet beter hen te beschermen tegen verdriet? Rouwen mannen anders dan vrouwen?"
En de vragen van de omgeving: "Is het wel goed dat ze zoveel over haar overleden man praat? Is dat niet zich nestelen in het verdriet? Mogen wij onze kinderen nog wel meenemen bij vrienden waarvan een kind is gestorven? Mag je kinderen confronteren met dood en sterven of is het beter om er niet met hen over ter praten? Is het wel normaal dat een vrouw zo verdrietig is na het sterven van haar man die toch 88 jaar mocht worden? Is het niet beter de naam van de overledene niet meer uit te spreken en dit onderwerp zoveel mogelijk te vermijden? Zullen mensen er niet sneller overheen zijn als we hen helpen er niet meer aan te denken? Kunnen mensen na een echtscheiding of andere belangrijke verliezen een gelijkaardig rouwproces doormaken? Hoe kan je kinderen helpen een echtscheiding te verwerken?"
Op al deze vragen wordt een antwoord gegeven. Mensen in verdriet kunnen erdoor beter begrijpen wat ze doormaken en dat kan voor hen een belangrijke steun zijn. Vrienden en familie kunnen er concrete suggesties horen om mensen in verdriet te helpen en tot steun te zijn. Men blijft vaak weg bij mensen in verdriet omdat men niet weet wat men kan zeggen. Men leert hoe men adequaat kan reageren.
De spreker luisterde meer dan 40 jaar naar mensen in verdriet en reikt vanuit deze rijke ervaring suggesties aan die helpen om verdriet te overleven en voor de omgeving om mensen beter te begrijpen en tot steun te kunnen zijn. Het gaat niet over de dood.