• Programma Dinsdag 10 maart 2015

  • Kennismakingsles Schermen, Schermzaal Tóth, Aldtsjerk
  • Lezing 'De Viool van mijn Moeder', Bibliotheek Drachten
  • Film, Filmhuis Sense, Dokkum

Kennismakingles Schermen

Datum en tijd Dinsdag 10 maart van 18.45 tot 20.00 uur
Locatie Schermzaal Tóth, Van Sminiaweg 70, 9064 KE Aldtsjerk
Entree € 5,-
Meer informatie en aanmelding 06-25356418 / / www.schermzaaltoth.beweegt.nl
Een kennismaking met schermen voor jong en oud door maître Andries Tóth, lid Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond KNAS en Nederlandse Academie van Schermleraren NAS.
Schermen is mentaal en fysiek een uitdaging en helpt om fit, in vorm en alert te blijven. De Olympische schermsport is één van de eerste geëmancipeerde sporten! Vrouwen hebben hierin altijd hun ambitie, kracht, souplesse en strategisch inzicht getoond. Recreatief schermen is bij uitstek een sport, spel en kunst om tot zeer hoge leeftijd te beoefenen. Bij Schermzaal Tóth geeft meervoudig schermkampioen Andries Tóth, onder andere trainer van een meervoudige jeugdkampioen op sabel en floret, recreatief en wedstrijd schermen. U bent verzekerd van een inspirerende kennismakings-schermles met en passant aandacht voor de geschiedenis van het damesschermen.

Lezing 'De Viool van Mijn Moeder'

Datum en tijd Dinsdag 10 maart van 19.30 tot 21.30 uur
Locatie Bibliotheek Smallingerland, Museumplein 1, 9203 DD Drachten
Entree € 5,- voor leden / € 6,- voor niet-leden
Meer informatie en aanmelding www.bibliotheekdrachten.nl
'De Viool van Mijn Moeder' is het verhaal dat Yvonne van den Berg móest vertellen. Om zichzelf te bevrijden van de druk om openheid te geven over een geheim dat nog steeds gevoelig ligt in de maatschappij. Om aan te tonen dat zij niet schuldig is aan de keuzes van haar opa. En om duidelijk te maken hoe graag ze haar moeder een ander leven had gegund. In het boek - over haar eigen familiegeschiedenis en over het belang van herdenken en het vieren van vrijheid - zijn muziek en verhaal onlosmakelijk met elkaar verbonden. In een multimediale lezing komen, aan de hand van geluidsfragmenten, de ontstaansgeschiedenis van het werk en de persoonlijke herinneringen aan de orde.

Film

Datum en tijd Dinsdag 10 maart om 20.00 uur
Locatie Filmhuis Sense, Hogedijken 18-2, 9101 WV Dokkum
Entree € 7,50
Meer informatie www.filmhuis-dokkum.nl
Film over bijzondere vrouwen in Polen in de Tweede Wereldoorlog. Anna is een weeskind dat door nonnen grootgebracht wordt in het Polen van 1962. Voordat ze haar geloften afneemt spreekt ze met Wanda, haar enige nog levende familielid. Wanda vertelt Anna dat ze van Joodse afkomst is, en de twee vrouwen besluiten een reis te ondernemen. Tijdens die reis krijgen ze het tragische verhaal van hun familie te horen en ontdekken ze waar ze vandaan komen. Een mooie vrouwenfilm, waar mannen natuurlijk ook van harte welkom zijn. Er is een werkgroep van Amnesty International aanwezig.